Alman Amiral Schönbach'ın, "Putin'in saygıyı hak ettiği" ve "Kırım'ın kaybedildiği" yorumları diplomatik krize ve istifasına neden oldu. (Foto: German Navy)

Yaptığı yorumlar Alman komutanı görevinden etti

Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Kay-Achim Schönbach, Rusya ve Ukrayna konusundaki yorumlarına gelen tepki üzerine istifa etti. 

Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Kay-Achim Schönbach'ın Hindistan'a yaptığı bir ziyaretteki toplantıda yaptığı konuşmayla diplomatik krize neden oldu. Krizin nedeni Alman komutanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna krizi hakkında yaptığı açıklamalardı. Schönbach dün gece geç saatlerde görevinden istifa etti.

Koramiral Kay-Achim Schoenbach, yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanı Christine Lambrecht'ten beni derhal görevimden almasını istedim. Bakan, talebimi kabul etti, istifa ettim” dedi. 

Schönbach'ın sözleri 

DW'nin haberine göre, Schönbach'ın istifasıyla sonuçlanan krizin nedeni, Hindistan ziyareti sırasında yaptığı konuşmadaki ifadeler oldu.Manohar Parrikar Savunma Araştırmaları ve Analizleri Enstitüsü'nde konuşan Alman komutan Putin'in "muhtemelen saygıyı hak ettiğini" söyledi. 

YouTube'da yayımlanan bir videoda İngilizce konuşan Koramiral, "Gerçekten istediği saygıdır" dedi.

Rusya'yı "eski ve önemli bir ülke" olarak nitelendiren Schönbach, "Birine saygı göstermenin maliyeti düşük, hatta ücretsiz. ... Ona gerçekten istediği ve muhtemelen hak ettiği saygıyı vermek kolaydır" dedi.

Schönbach, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin ele alınması gerektiğini söyledi, ancak "Kırım Yarımadası gitti: asla geri dönmeyecek, bu bir gerçek" diye konuştu. 

Açıklamalar, AB ve ABD'nin resmi görüşüyle ​​doğrudan çelişiyordu. Washington ve müttefikleri, Moskova'nın 2014 yılında Ukrayna'dan yarımadayı ilhak etmesinin kabul edilemez olduğunu ve geri alınması gerektiğini söylüyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Schönbach'ın yorumlarının "kabul edilemez" nitelikte olduğunu açıkladı ve Almanya'nın Kiev Büyükelçisi Anka Feldhusen'i bakanlığa çağırdı. 

Schönbach Twitter'dan özür diledi

Alman generalin yorumları, Rusya'nın Ukrayna sınırlarında on binlerce asker konuşlandırdığı bir dönemde geldi ve bir işgalin olabileceğine dair korkuları artırdı. Rusya, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir planlı saldırıyı reddetti.

Alman hükümetinden, Schönbach'ın yorumlarına yönelik resmi bir açıklama gelmedi. Alman Savunma Bakanlığı sözcüsü Eberhard Zorn, kamu yayın kuruluşu ZDF'ye verdiği demeçte, "İfadelerin içeriği ve seçilen sözcüklerin hiçbir şekilde Federal Savunma Bakanlığı'nın pozisyonuna uymuyor" dedi ve 

Schönbach'ın durumu üstlerine açıklaması gerektiğini ifade etti. 

ZDF, Almanya'daki koalisyonu Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın açıklamalarını Pazartesi günü görüşeceğini haberini verdi. 

Schönbach ise Twitter hesabından bir özür mesajı yayımladı. "Kısacası tartışmaya gerek yok: bu açıkça bir hataydı" diye tweet attı ve ekledi: "Hindistan'daki bir düşünce kuruluşundaki bir konuşma oturumu sırasındaki savunma politikası sözlerim, o andaki kişisel fikrimi yansıtıyordu. Hiçbir şekilde savunma bakanlığının resmi pozisyonunu yansıtmıyorlar." 

Ukrayna'nın tepkisi  

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Almanya'ya Schönbach'ın Kırım konusundaki yorumlarının Rus saldırganlığına karşı koyma çabalarını baltaladığını açıkladı ve reddetmesini istedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, "Ukrayna, 2014'ten bu yana sağladığı destek ve Rusya-Ukrayna silahlı çatışmasını çözmeye yönelik diplomatik çabalar için Almanya'ya minnettar. Ancak Almanya'nın mevcut açıklamaları hayal kırıklığı yaratıyor ve bu destek ve çabaya ters düşüyor" açıklamasını yaptı. 

Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Twitter hesabından, "Alman ortaklar, bu tür söz ve eylemlerle birliği baltalamayı ve Vladimir Putin'i Ukrayna'ya yeni bir saldırı başlatmaya teşvik etmeyi bırakmalı" dedi.

Almanya'nin silah engeli

Kiev, ayrıca Alman hükümetinin "Ukrayna'ya savunma silahları sağlamadaki başarısızlık" konusundaki tutumundaki "derin hayal kırıklığını" vurguladı. Silah desteğinin olmaması, iki ülke arasındaki bir başka çekişme noktası.

Cuma günü, Almanya'nın, Estonya'nın Alman yapımı silahlarını Ukrayna'ya göndermesini engellediğine dair haberler ortaya çıktı.

Berlin ise uzun süredir aktif çatışma bölgelerine silah gönderilmesini desteklemediğini savundu ve bu tür teslimatların müzakereleri ve krize barışçıl bir çözümü engelleyeceği açıklamasını yaptı.