KONULAR
Sırrı Süreyya Önder vefat etti
Geçirdiği kalp rahatsızlığı sonrasında yoğun bakım altında tutulan TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder vefat etti.
DEM Parti İstanbul Milletvekili olan Sırrı Süreyya Önder, 19 gün önce geçirdiği rahatsızlık sonucunda İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nde yoğun bakım servisinde tutuluyordu.
Hastaneden yapılan açıklamada Önderi'in vefat ettiği şu ifadelerle duyuruldu:
"Sayın Sırrı Süreyya ÖNDER, 15.04.2025 tarih ve saat 22:41’de şuuru kapalı, solunumu ve kardiyak arrest tablosunda ambulans ile kalp - akciğer masajı eşliğinde hastanemize getirilmiştir. Kendisine acilen 'aort diseksiyonu' tanısıyla bentall operasyonu (aort kapak değişimi ve çıkan aort değişimi) ve tek damar by-pass ameliyatı yapılmıştır. Hastamızın ameliyat sonrasında yoğun bakım ünitemizde ECMO (kalp destek cihazı) ve yoğun tıbbi tedavi altında hemodinamik stabilitesi sağlanmıştır. Hayati tehlikesi giderek artan hastanın nörolojik tablosu ağırlaşmış, çoklu organ yetmezliğine girmiştir.
Sayın Sırrı Süreyya ÖNDER, yoğun bakım ünitemizdeki takip ve tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeni ile 03.05.2025 tarih ve saat 16:10’da hayatını kaybetmiştir. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun."
Sırrı Süreyya Önder hakkında
Sırrı Süreyya Önder, 7 Temmuz 1962’de Adıyaman’da doğdu.
Film yönetmeni, sinema oyuncusu, müzik yapımcısı, gazeteci yazar, senarist, siyasetçi, 24. Dönem İstanbul, 25. ve 26. Dönemler Ankara
Berber ve arzuhalci olan babası 1960'lı yıllarda Türkiye İşçi Partisi'nin Adıyaman kurucusu ve il başkanı oldu. Önder, sekiz yaşındayken babası sirozdan öldü. Önder, annesi ve dört kardeşi ile dedesinin evine taşındı ve bu dönemde bir fotoğrafçıda çırak olarak çalışmaya başladı.
Fotoğrafçılıktan aldığı ücretin ailesini geçindirmeye yetmemesi üzerine 16 yaşını bitirdikten sonra Sıtma Savaş ve Eradikasyon Teşkilatı'na bir süre mevsimlik işçi olarak çalıştı, daha sonra bir lastik tamirci dükkânı açtı.
Önder, 1978 yılında Adıyaman Lisesi'nde öğrenciyken Maraş olaylarını protesto eylemine katıldığı için tutuklandı. Tahliye olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanarak Ankara'ya giden Önder, 12 Eylül askeri darbesinin lik günlerinde tutuklandı. 12 yıl hapse mahkum edilen Önder, yedi yıl hapis yattı.
SBF'den ikinci sınıftayken ayrılan Önder, film yönetmenliği ve senaristliğiin yanı sıra gazetelerde köşe yazarlığı yaptı, sinema dersleri verdi.
Önder, senaryosunu da kendisinin yazdığı "Beynelmilel" isimli filminde yönetmenlik deneyimini yaşadı, filmde kendisi de rol aldı. Önder'in bu film dışında uyarlamasını yaptığı bir film ve senaryosunu yazdığı bir film bulunuyor.
BDP’den TBMM'nin 24. Dönemi'nde İstanbul, 25, 26. ve 27. Dönemlerinde Ankara'dan milletvekili seçilen Önder, 28. Dönem'de de İstanbul Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Bu süreçte hakkında davalar açılan Önder, bir süre de cezaevinde kaldı. Önder, 28. Dönem TBMM'de, DEM Parti'den TBMM Başkanvekili olarak görev yapıyordu.
İmralı heyetinde yer alan ve bu kapsamda görüşmelerde önemli bir rol oynayan Önder, kendine özgü espirileri ve ayndın kişiliğiyle tanınıyordu.
Sırrı Süreyya Önder, evli ve bir kız babasıydı.