Türkiye genelinde 61 milyon 441 bin 882 seçmen 206 bin 845 sandıkta oy kullanılacak. (Görsel: YZ)

Söz sırası seçmende

Türkiye yerel yöneticileri belirlemeke üzere yarın sandık başına gidiyor.  Adaylar ve partiler tanınan propaganda süresinde kendilerini anlattılar, artık söz sırası seçmende. 

YSK, 31 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimleri için seçmen kütüklerini 7 Şubat'ta kesinleştirdi. Yapılan açıklamaya göre, seçmen kütüklerinde kayıtlı seçmen sayısı 61 milyon 441 bin 882 olarak belirlendi.

31 Mart yerel seçimlerinde 18 yaşını dolduran ve ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 1 milyon 32 bin 610 kişi olarak açıklandı. Bu seçimde oy kullanacak seçmenlerin yüzde 50,59'unu kadınlar, yüzde 49,41'ini ise erkekler oluşturuyor.

Türkiye genelinde toplam 206 bin 845 sandıkta oy kullanılacak. Hastalık ya da engellilik durumu nedeniyle yatağa bağlı olup süresi içinde başvuru yapanlar için kurulan bin 4 seyyar sandık bu sayıya dahil.

Seçmenler Türkiye genelinde 30 büyükşehir, 51 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarı belirlemek için oy kullanacak. Ayrıca il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak.

Ne için oy kullanılacak

Seçmenler, 30 büyükşehirde "büyükşehir belediye başkanı", "ilçe belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" içen tercihte bulunacak. 

Büyükşehir olmayan illerde ise "belediye başkanı", "il genel meclisi üyeliği", "belediye meclisi üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanılacak. 

Köy statüsündeki yerleşim birimlerinde oy kullanacak seçmenler ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi”nde görev alacakları belirleyecek. 

Seçime katılma hakkı kazanan 34 parti bulunuyor. Ancak tüm partiler her yerde aday göstermiyor. Seçimlere bağımsız olarak katılan adaylar da seçmenden oy istedi. 30 büyükşehirden İstanbul en fazla adayın yarıştığı merkez konumunda. İstanbul’da 22’si siyasi partilerin gösterdiği aday ve 27’si bağımsız olmak üzere toplam 49 aday seçmenin karşısına çıkıyor. Büyükşehirlerden sadece üçünde bağımsız aday bulunmuyor. 

Oy pusulaları 

Yerel seçimde  büyükşehirlerde sandık başına giden seçmenler muhtarlıkla ilgili tercihleriyle birlikte dört ayrı oy pusulasını zarfa atacaklar. 

Bu oy pusulalarından YSK tarafından hazırlanan ve arkasında mühür bulunan  beyaz oy pusulası büyükşehir, mavi oy pusulası belediye başkanlığı ve sarı oy pusulası ise belediye meclisine yönelik tercihi belirleyecek. 

Oy verecek seçmenler yasal olarak geçerli bir kimlik belgesini ibraz ederek oy pusulasını alacak.

Oy verme saatleri

Oy verme işlemi doğu saatindeki 32 il için 07:00-16:00, diğer iller için 08:00-17:00 saatleri arasında.

Listedeki tüm seçmenlerin oy verme işlemi tamamlanmış olsa bile, oy verme saatinin bitiminden önce sandıklar açılıp sayıma başlanmayacak.  

Seçim günü saat 06:00’dan gece yarısına kadar alkollü içki satışı yasak. Ayrıca saat 18:00’a kadar seçim sonuçlarıyla ilgili yayın yasağı da bulunuyor. Saat 21:00’den itibaren sonuçlara ilişkin yayın serbest olacak, ancak YSK bu yasağı daha önce de kaldırabiliyor.