Ehliyetleri geçici olarak alınan sürücü sayısı 690 bine yaklaştı, Bakan Yerlikaya, "Sürücü affı konusu, kesinlikle gündemimizde yok" dedi.

KONULAR

Yerlikaya: "Sürücü affı gündemimizde yok"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "sürücü affı"konusunun gündemlerinde olmadığını açıkladı.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 19 Nisan itibarıyla "ehliyetleri geçici olarak anılınp teslim edilmeyen sürücü sayısının 689 bin 946 olduğunu ifade ederek "Şunu açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim 'ürücü affı' konusu, kesinlikle gündemimizde yok" dedi.

Bakan Yerlikaya, 690 bine yakın sürücünün ehliyetinin geri alınma nedenlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"-499 bin 88 sürücünün ehliyeti alkol ya da uyuşturucu etkisinde araç kullandıkları, alkol ölçüm testini reddettikleri için;

-28 bin 461 sürücünün ehliyeti, bir yıl içerisinde 100 ceza puanı doldurdukları, bir yıl içerisinde 5 kez hız ihlali yaptıkları, üç kez kırmızı ışık ihlali yaptıkları, drift yaptıkları ve kanuna aykırı çakar tertibatı bulundurdukları için;

-162 bin 397 sürücünün belgesi ise adli işlemler (ölümlü/yaralamalı trafik kazasına karışması, sağlık şartları vb.) nedeniyle geçici olarak geri alındı."

"Geri adım atmayacağız"

Yerlikaya, "Bugün sürücü belgelerini geçici olarak geri almasına neden olan her uygulamanın arkasında çok net bir gerçek var" diyerek şunları kaydetti:

"Trafik güvenliğini hiçe sayan ağır ihlaller. Can ve mal kaybına neden olabilecek ciddi sorumsuzluklar.

Bizim derdimiz işlem yapmak değil; kazaları önlemek, ocakların sönmesine engel olmak. Aldığımız tedbirler, yollarımızda huzuru ve güvenliği sağlamak adına alınmış, hayatları koruma amacı taşıyan bir tedbirdir.

Yaptığımız her denetim, aldığımız her önlem, bir annenin gözyaşını silmek, bir çocuğun yetim kalmasını önlemek içindir. Ve bu yüzden kuralları ihlal edenlere karşı tavizsiz duruşumuzdan, asla geri adım atmayacağız."

Üç aylık trafik cezaları

2025 yılının ilk üç aylık döneminde 8,2 milyonu aşkın trafik cezası uygulandı. 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bir süre önce açıkladığı trafik istatistiklerine göre, Mart ayı sonu itibarıyla 8 milyon 224 bin 885 adet trafik cezası işlemi yapıldı.

Bunlardan 6 milyon 907 bin 432'si araç plakasına uygulanan trafik cezası. Aynı döneme sürücülere uygulanan cezai işlemlerin sayısı ise ise 1 milyon 274 bin 947'ye ulaştı. 

Araçlarda yolculuk ederken kural ihlali tespit edilen yolcu sayısı 18 bin 701, cezai işlem uygulanan yaya sayısı ise 805 oldu. 

100 ceza puanı doldurdular

Üç aylık dönemde 100 ceza puanı doldurarak ehliyetine el konulan sürücü sayısı 3 bin 832'e ulaştı. Bu sayı sadece Mart ayında bin 94 kişi olarak istatistiklere yansıdı.  

İlgili mevzuat uyarınca trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri iki ay süreyle geri alınıyor ve eğitime tabi tutuluyor.  

Aynı yıl içinde ikinci defa 100 puanı dolduran sürücülerin sürücü belgeleri dört ay süreyle geri alınarak psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar. Muayene sonucunda sürücülük yapmasına engel hali bulunmayanların belgeleri, süresi sonunda iade ediliyor. 

Bir yıl içinde üç defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyeti ise belgeleri süresiz olarak iptal ediliyor. 

Alkollü araç kullananlar

Üç aylık dönemdeki trafik denetimlerinde toplam 49 bin 137 kişi alkollü araç kullanırken yakalandı ve haklarında cezai işlem uygulandı. Mart ayında alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücü sayısı 16 bin 794 kişi oldu.

Sürücü, alkol-metre ile yapılan test sonucunda alkollü çıkarsa ilgili mevzuat uyarınca 9 bin 267 lira para cezası ile cezalandırılıyor, aracı trafikten men edilerek ve sürücü belgesi altı ay süreyle geri alınıyor. Bu kişi ikinci kez bu yaptırım 11 bin 622 lira para cezası ve iki yıl ehliyetine el koyma şeklinde uygulanıyor. 

Üçüncü kez alkollü araç kullanmada ise para cezası 14 bin 7 liraya ehliyetin el koyma cezası da beş yıla çıkıyor. 

Sürücülerin özel otomobilde 0,5 promil, diğerlerinde ise 0,20 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilmesi "alkollü araç kullanmak" olarak kabul ediliyor.